Slempropp

Det verkar som om förvärkarna igår kanske gjorde lite nytta iallafall. Min slempropp släppte nämligen precis! Ja, jag är medveten om att det låter otroligt ofräscht. Det kan ju dock dröja länge innan det blir bebis ändå men det betyder iallafall att något börjat hända. Hihi, slempropp.

Ont

Igår hade jag förvärkar hela kvällen och till slut gjorde de riktigt ontontont. Men jag lyckades tillslut somna och när jag vaknade var de borta så alltså var det ju just förvärkar. Tråkigt, jag kände mig rätt redo att föda barn i natt. Hellre lite oförberett än två veckor över tiden. Idag får jag sammandragningar så fort jag rör mig i stort sett, så jag hoppas att det är något på gång inom en vecka iallafall. Men samtidigt finns det ju gravida som går runt och har det så här i över en månad så det behöver ju inte betyda någonting.

Förresten så klippte jag av en bra bit av mitt hår lite spontant häromdagen. Jag vill ha långt hår egentligen men det är ju ingen idé att spara när håret är så pass slitet att det inte går att dra fingrarna igenom det utan att det går av.


Sockerkaka

Jag bakade precis en sockerkaka med kanel och äpple som blev sjukt god. Problemet var bara att den delades på mitten när jag skulle vända upp den på ett fat. Bra jobbat Clara!

Vill ha



Den här tröjan vill jag verkligen ha. Den ser ju så otroligt gosig och fin ut. Ge mig.

En fördel

En stor fördel med att vara gravid - Det var över två veckor sedan jag rakade benen och jag har fortfarande inte fått någon stubb. Mohahahaa!

Vecka 39 (38+1)



Förresten så gick jag in i vecka 39 igår.

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas. De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

 

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

 

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

 

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

 

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

 

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

 

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.


Mera skötbord

Så, nu har jag fixat lite med skötbordet. Har satt dit tyg och hängt dit två korgar. Har även köpt vita korgar att ha under på hyllorna. Här är iallafall en för- och en efterbild. Och en bild där man ser att man faktiskt kan komma åt hyllorna.


Skötbord

Vi köpte ju som sagt ett skötbord på Babyproffsen som skulle sitta ovanpå vårt badkar, självklart så passade det inte. Så igår lämnade vi tillbaka det och hade turen att hitta ett vitt skötbord i trä på Coop. Halva priset var det dessutom så det kostade bara 395 kr. Skit bra, 500 kr tillbaka liksom. Så får vi ha skötbordet i sovrummet, men vi ska nog överleva. Jag ska strax gå ut på stan och köpte lite tyg och korgar och pimpa bordet med så det blir extra fint.

Solsemester

Jag har märkt att min käre älskling Fredrik verkligen hade velat ha lite semester och åka till ett varmare land. För en liten stund sen så satt vi och spelade yatzy. Det var min tur varpå jag slog en tärning utanför bordet.

Fredrik: Du får slå om den, den åkte utomlands.

Stackare, han behöver lite sol.

Salt och socker


Bara så att alla vet, det här är himmelskt. Lättsaltade chips och sockerdricka. Salt och socker - perfekt!


Semlor

Hoooohooo, vad jag är sugen på semlor (inte semla, semlor). Den som kom på att kombinationen kardemummabulle, grädde, mandelmassa och florsocker gör sig så bra ihop var ett geni. Men han hade ju kunnat stoppa ett lite mindre antal kalorier i den liksom.

Jag har fortfarande inte lämnat lägenheten förresten, vill bli ordentligt frisk först. Och därför har jag ingenting att skriva om heller. Inget intressant iallafall, det enda jag gör nu om dagarna är att städa och plocka här hemma. Men imorgon ska jag faktiskt ut i friska luften en liten stund. Fredrik jobbar, så jag och mamma ska bege oss ut till Babyproffsen och hämta hem vår vagn och vårt skötbord som finns där undanlagt åt oss. Då har jag något nytt att pilla med här hemma. Jag måste även ta tag i packandet av förlossningsväskan, det skulle jag gjort för länge sen egentligen.

Kom ut!

 

Kom ut Charlie! Vi orkar inte vänta på dig längre. Tanken på att det som mest faktiskt kan dröja fem veckor innan han behagar komma ut är inte rolig. Lillskrutten är ju färdigbakad nu ju. Kom ut.


Knut


Jag har inte ens hunnit få barn ännu och ändå springer jag runt med den här frillan varje dag. Det är inte okej. Jag måste ta tag i mig själv och göra någonting åt det. Inte idag, men kanske imorgon.

Foglossning

Gav mig ut på stan för en stund sen för att få lite frisk luft, lovade dessutom att gå upp till Fredrik på Carlings och ge honom en puss. Jag hann till Wachtmeister, vilket ligger högst två minuter här ifrån (i gravidtakt, för vanliga människor tar det ca 30 sekunder). Sen fick jag så ont av foglossning att jag inte vågade gå längre för då hade jag inte kommit hem igen utan sjuktransport. Det är bara för att jag sprang upp och ner i våra jäkla trappor i förrgår när jag tvättade som det blev så här. Jag har haft ont av foglossningen länge men jag brukar kunna ta mig en runda på stan iallafall. Suck. Jag skulle egentligen ha tvättat idag med men skiter helt enkelt i det. Det får bli någon annan gång.

Vikt

Det känns helt sjukt att väga så mycket mer än vad man brukar väga i vanliga fall. Jag känner mig som en heffaklump. Hittills har jag gått upp 10,5 kg sen jag blev gravid. Jag är medveten om att det inte klassas som mycket men för mig känns det som 30 kg. Det har ju dessutom satt sig på helt fel ställen tycker jag, haha. Men jag får helt enkelt vara lycklig över att jag inte fått några bristningar på magen än (förutom mitt piercinghål som har fått två öron, haha). Och bara för att jag skrev det här så kommer väl bristningarna och knackar på imorgon. Hittade iallafall en liten intressant grej på någon internetsida, det står hur mycket allting på den gravida kroppen ökar i vikt på ett ungefär. Resten är rent fläsk helt enkelt.

Vad innehåller vikten?
» Själva barnet väger vid födseln cirka 3 500 gram
» Livmoderns tillväxt är cirka 900 gram
» Moderkakan väger cirka 650 gram
» Fostervattnet väger cirka 800 gram
» Den ökade blodmängden utgör cirka 1 250 gram
» Vätskeansamlingar utgör cirka 2 000 gram
» Fettdepåer under huden utgör cirka 1 700 gram
Totalt ger detta en viktökning på 11,2 kg (11 200 gram), vilket är en helt normal viktökning.


Spjälsäng

Vi fick ett litet ryck runt tio i igår kväll och bestämde oss för att sätta upp spjälsängen. Det krävdes lite ommöblering och vi var tvugna att byta sida i sängen. Hur ska detta gå? Känns ju konstigt att sova på FEL sida liksom. Men det blir lite opraktiskt om jag ska skutta över Fredrik varje gång jag ska upp med bebis på natten. Våra väggar är förresten typ vita, inte lila. Idag ska jag bara ligga i sängen och kolla på film. Foglossningen är riktigt illa så jag vill inte ens gå i trapporna en gång idag.


Tvätt

Idag har jag faktisk fått en del gjort. Jag har sprungit upp och ner till tvättstugan vad som känns som en miljon gånger. Har nämligen tvättat, struckit och sorterat alla bebiskläder. Det tog sin lilla tid kan jag upplysa alla om. Dessutom är det ett stort projekt att som höggravid ta sig upp och ner för 4 ½ våningar (jag rekomenderar andra gravida att flytta till hus med hiss). Nu ligger iallafall alla lillskrutts kläder mjuka och vikta här i byrån.


Jag har dessutom tvättat våra nya sängkläder. Kan därför passa på att klaga på torktumlaren i vår tvättstuga. Jag var tvungen att tre gånger torktumla dem med programmet "skåptorrt +" och en gång med programmet "vädring, kallt" för att få dem hyffsat torra. Vill de att folk ska slita av sig håret i frustration när de torktumlar? Nu är det iallafall renbäddat och mysigt i vår mega säng. Snart kommer vi vara tre stycken där i. Fredrik säger att han inte kommer våga sova brevid lillskrutten för han tror att han kommer rulla över och mosa honom.



Vecka 38 (37+0)


Om barnet skulle födas nu räknas det som fullgånget. Barnet är moget och väl förberett för livet utanför livmodern. Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.


Skryt

Tänkte bara lite snabbt skryta med en sak. Jag kan, trots min mage och osmidighet, fortfarande stå lutad över badkarskanten och tvätta håret. Det trodde jag inte skulle vara möjligt så här tre veckor innan beräknat födelsedatum.

Bodys

Om man jämför alla "vanliga" klädaffärer så har Lindex verkligen tveklöst de finaste kläderna till småbebisar tycker jag. Men sen finns det ju alla nätbutiker med så otroligt fina och roliga kläder. Suck. Den här bodys från Evilout vill jag förresten ha, hahaha.


Mumin

Åh, dessa vill jag ha till lillskrutten! Det finns så otroligt mycket fina bebiskläder. Tänk om man vore rik, då hade jag handlat varje dag. Men nu är det köpstopp. Frågan är hur jag ska stå emot dessa strumporna från Lindex.

Ont i halsen

Självklart har jag gått och blivit jätte sjuk så här på min första lediga dag. Jag hade planerat en massa som jag skulle hinna göra idag men istället blir det att krypa ner i soffan och kolla på film. Det är så tråkigt att vara ensam hemma när man är sjuk. Fredrik ska jobba på Carlings hela dagen.

Var förresten hos barnmorskan igår. Magen hade växt ännu mer och skruttens hjärta lät så bra så. Däremot var mitt järnvärde tydligen rätt dåligt (eller som hon uttryckte det, "det sämsta hon sett på länge") så nu måste jag börja äta två järntabletter varje dag.

Ledig

Strax ska jag ta bussen ut till BTH, idag är det sista dagen innan jag ska börja vara ledig. Underbart, en termin avklarad iallafall. Jag börjar ta ut min föräldraledighet den 21 januari och sen kommer jag vara ledig i ungefär ett år. Så jag börjar alltså plugga nästa vårtermin igen. Då ska Fredrik vara föräldraledig i ett par månader minst, förhoppningsvis ett halvår. I vilket fall som helst så är det skönt att kunna lägga skolan åt sidan, nu har jag tid till att förbereda och fixa här hemma för en efterlängtad bebis.

Vecka 37 (36+0)

Egentligen börjar inte den här veckan förens imorgon (är i vecka 35+6 idag) men jag kommer säker bara glömma bort att lägga in det här imorgon så jag gör det nu istället.


Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. Däremot kan det bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens.

När denna vecka är slut anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.) När du besöker barnmorskan kommer hon eventuellt att kolla om livmoderhalsen börjat tunnas ut eller rentav vidgas. Barnmorskan kommer också att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.


Mansrumpor

Haha, inte nog med att man får se en jäkla massa mansrumpor i Robinson hela tiden, idag fick man även se en tjejtutte. Jag trodde tv4 var för blyga för att sända sånt. Ikväll ligger jag och sambon i soffan och slötittar på TV samt äter muffins och dricker fruktsoda. Fint det.

Ett stort steg


IDAG KÖPTE VI PYTTESMÅ BLÖJOR!!!


Amningsbh:ar

Jaha, idag sprang jag upp lite snabbt på stan för att köpa linsvätska men fick även tummarna ur bakdelen och köpte ett tvåpack amningsbh:ar från H&M. Det fick bli sånna här (fast jag köpte ett tvåpack med en svart och en grå med svart spets).

Tråkiga som tusan men billiga. Ville inte lägga någon större summa eftersom jag inte vet hur stora mina boobs hade tänkt bli sen när skrutten varit ute ett litet tag. Då ska jag unna mig någon bra och fin.

 

 

Den här svarta från Lindex gillar jag också. Billig dessutom.


Jag vill flytta

Kom precis hem efter att ha varit en sväng hos mamma. Åt och spelade spel med Ludwig medans hon var i väg en sväng. Jag konstaterade även att jag hade velat ha mammas lägenhet. Bara måla om och lägga nytt golv i vardagsrummet sen hade den varit en helt perfekt trea för oss. Jag får väl försöka få henne att flytta till hösten då, haha.

Smulor

Jag har glömt bort hur det är att äta och spilla utan att allting hamnar på magen.



Choklad

Min kära karl skulle för en liten stund sen springa bort till Cityhallen och köpa korvbröd. Jag bad honom köpa en liten chokladbit till mig och bilden här nedanför illustrerar vad han kom hem med. Jag klagar inte, det är han som kommer klaga sen när jag fött barn och fortfarande är fet. Det kan han ha.


Bluebox

Idag när jag var på mödravårdscentralen så bläddrade jag lite i en tidning och såg reklam för en sida som såg rätt intressant ut. Gick in på den nu i kväll och höll på att dö. De har så fina grejer! Inredning, babysaker, köksgrejer, allt! Jag har en väldigt stark vision om hur vår nästa lägenhet ska se ut och nu vet jag vart jag vill handla. Och deras bebisgrejer! Började kopiera bilder på sånt jag tyckte om för att lägga in här men jag upptäckte att jag hade suttit och kopierat bilder hela kvällen i sånt fall. Men här är lite saker iallafall. Sidan heter bluebox. Ursäkta crappy bildkvalitet, jag vet inte vad som hände med bilden när jag la in den här.


Bebisbebis

Nyligen hemkommen från en av Fredriks vänner där vi fick en massa fina bebiskläder och bebisgrejer som deras lilla tjej inte kan ha längre. Jätte fina saker var det dessutom! Och praktiska. Dessutom var det inte så tosigt att leka lite med en ettårig tös med världens goaste kinder.

Klänning

Vet ni vad som börjar bli ganska deprimerande? Att jag ser ut så här i stort sett varje dag (inte idag dock för idag har jag festat till det med mysbyxor). Jag har två sånna här klänningar och de räddar mig varje dag. Vissa dagar tänker jag stort och slänger över en stor skjorta eller något sånt. Då är det nästan party.

Joannahäng

I natt har varit en sån där natt när ryggen värker och det känns som om bebisskrutt står upp i madrassen. Dessutom är vårat sovrum svinkallt och det är mindre härligt. Gårkvällen spenderade jag iallafall hos Joanna tillsammans med Ida, Kim, Sanna och Agnes. Vi åt lite food och jag åt en massa sånna dära kolamintkarameller i plåtburk. Jag hann även med två apelsiner och lite nötter. Det var en myskväll helt enkelt. Fredrik kom och mötte så jag slapp gå hem själv och jag tror inte att jag ljuger jätte mycket när jag säger att två minuter till ute i kylan så hade mina strumpbyxor frusit fast på benen. Inte skönt.

 

 


2012

Jag, älskling och Patrik har precis sett 2012. HAHAHAAAH. Det är ju så himla typiskt att de ska göra en så dåligt överdriven film. Själva bakgrundshistorien hade de ju kunnat göra en jätte bra film av, men nej, allt måste överdrivas och alla klyshor måste tryckas in. HAHA.

Nyår

Igår var en riktigt fin nyårsafton. Från början hade jag och Fredrik tänkt vara ensamma hemma och äta gott och mysa men istället blev det middag hos hans mammas familj. Vi blev rätt många ändå och trots att min kropp envisades med att ha jätte ont överallt så var kvällen så bra som den kunde. Åt alldeles för mycket gott, drack champagne (alkoholfri för mig såklart) och skrattade tills bebis i magen tyckte det var nog. Idag har det varit plugg hela dagen. Ikväll blir det film och bara ta det lugnt.

RSS 2.0